Wat te doen tegen stotteren?

Wat te doen tegen stotteren?

Stotteren is voor veel stotteraars al vervelend genoeg. Helaas ondervinden de meeste mensen die stotteren bijkomende klachten, zoals faalangst en blozen. Daarom is het voor velen belangrijk om van het stotteren af te komen. Maar wat zijn de mogelijkheden? Dokterdokter vertelt meer.

Voor de één werkt een stottertherapie erg goed tegen stotteren. Voor de ander maakt het geen verschil. Sommigen voelen zich geïsoleerd, omdat ze de enige mensen zijn die stotteren in hun omgeving. Dan kan het uitwisselen van ervaringen en gevoelens met lotgenoten een grote steun bieden en het stotteren zelfs verminderen.

Stottertherapie

Er is niet één soort stottertherapie. Je kunt uit verschillende vormen van stottertherapie kiezen. Hoewel een therapie niet voor alle stotteraars werkt, kun je voor jezelf de afweging maken of je het wilt uitproberen.

Je kunt bijvoorbeeld voor een spraakgerichte stottertherapie gaan. Bij deze stottertherapie leer je bijvoorbeeld het spreektempo te verlagen, jezelf een rustigere en regelmatige ademhaling aan, bepaalde klanken te verlengen en met een bepaald ritme te spreken. Eigenlijk leer je jezelf een nieuwe manier van praten aan.

Met gedragstherapie of cognitieve therapie werk je aan de negatieve gevoelens en gedachtes rondom het stotteren. Ook wordt hier aandacht besteed aan het vermijden van bepaalde situaties door stotteren. Je leert zelfverzekerder te zijn in moeilijke situaties en minder aandacht te besteden aan wat anderen van je denken.

Overige stottertherapieën

Je kunt naast deze vormen van stottertherapie kiezen of je liever individuele stottertherapie of groepstherapie wilt volgen. Er zijn ook bepaalde centra en instituten die hun eigen methodes en therapieën ontwikkelen om het stotteren tegen te gaan. Zo wordt bijvoorbeeld eerst gekeken naar de stotteraar en zijn behoeftes en vervolgens wordt er een therapie samengesteld. Veel gebruikte stottertherapieën zijn onder andere de Del Ferro methode, de Hausdörfer methode en de BOMA® methode.

Zelfhulpgroepen

Zelfhulpgroepen zijn vaak een vorm van nazorg: na een therapie kom je eens in de zoveel tijd bijeen met lotgenoten om ervaringen te bespreken en de opgedane vaardigheden in stand te houden. Je kunt tijdens zo’n bespreking bijvoorbeeld je spreektechnieken oefenen of hoe je het best om kunt gaan met alledaagse bezigheden, zoals telefoneren of naar de supermarkt gaan.

Stotteren accepteren

Voor sommige mensen helpt het accepteren van stotteren beter dan een therapie. Lees hier meer:‘Stotteren oplossen? Doe vooral géén moeite’. Ook Gezondheidsplein heeft over de acceptatie van stotteren een ervaringsverhaal geplaatst: ‘Stotteren accepteren hielp meer dan therapie’.

Auteur: Jacqueline van Kuler
Bron: http://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/algemeen/wat-te-doen-tegen-stotteren/

Deel viaShare on Facebook0Share on Google+0Email this to someone