Gemeentemuseum Helmond leidt mensen met afasie rond

Gemeentemuseum Helmond leidt mensen met afasie rond

HELMOND – Het Gemeentemuseum Helmond hield donderdag voor het eerst een rondleiding voor mensen met afasie. Die voerde over de filmfototentoonstelling Magnum On Set.

Toegevoegde waarde van rondleidingen
Mijke Ulrich (38) is de bedenkster. Eerder hield ze rondleidingen in het Van Abbemuseum in Eindhoven. Ulrich krabbelde 9 jaar terug op na een hersenbloeding. Als ‘ervaringsdeskundige’ kent de Eindhovense de toegevoegde waarde van speciale rondleidingen. “Met afasie moet je veel opnieuw leren. Spreken, lopen, maar ook genieten. Daarnaast wordt het sociale leven van mensen met afasie vaak heel klein. Ze durven minder.”

Proef
De afasie-toer trok gisteren 2 belangstellenden met hun begeleiders. Het is een proef, die in de toekomst waarschijnlijk om de maand herhaald wordt, vertelt museumdocent Maartje de Vos. Zij is gespecialiseerd in Visual Thinking Strategies, een kijkmethode om kunst beter te doorgronden en onthouden. “Daarbij stellen we drie vragen aan bezoekers: wat zie je, waarom zie je dit en wat is er nog meer te ontdekken in het kunstwerk? De antwoorden parafraseren en bespreken we. Zo groeit de woordenschat van de kijker, leert die onderbouwen en te luisteren naar andere meningen.”

Dat werkt bij kinderen en niet-kunstkenners en heeft dus ook voordelen voor mensen met afasie. Deelneemster Bep van der Wiele geniet vooral van de toelichting die Vos bij elke foto geeft. “Ik kan niet snel lezen, ik kijk vooral. Dan is uitleg over de achtergronden fijn.”

Bron: http://www.ed.nl/regio/helmond/gemeentemuseum-helmond-leidt-mensen-met-afasie-rond-1.5627014

Deel viaShare on Facebook0Share on Google+0Email this to someone